Historie 1992 - 1996

Historie 1992-1996
 

1992

Op 30 juli passeert de oprichtingsakte van Theater- & Zanggroep SAS (Stichting Amateurtheater Swentibold) bij notaris Poeth in Stein. De groep ontleent haar naam aan het gebied waar zij gehuisvest is, nl. het Land van Swentibold, het gebied tussen Sittard en de Maas. Het oprichtingsbestuur wordt gevormd door Wil de Warem (voorzitter), Jos Prop (secretaris/penningmeester) en Léon Hoenen (lid).

1993

Op 30 januari gaat het toneelstuk "Schrijf me in het zand" in de Kleine Zaal van de Heerlense schouwburg in première. Het is een coproductie tussen de schouwburg en SAS. Na zes voorstellingen in de schouwburg gaat het stuk op tournee langs de dorpszalen in het Land van Swentibold. Het stuk behandelt de incestproblematiek. 
Schrijfster: Inez van Dullemen | Regie: Jos Prop | Spel: Els Eymael, Ine Ottenheym, Maria Kapteyns, Max de Bruin, Ton Hellwig en Jos Salden.

Uit de pers: 
Limburgs Dagblad: "Een brok amateurtoneel dat op artistiek verantwoorde wijze stof tot nadenken en overwegen aanreikt". 
De Limburger: "Indrukwekkend spel over incest". 
De Kijker (blad voor het amateurtoneel): "Het stuk schopte me in mijn maag, ontroerde me en hield me bezig. Dat is de verdienste van Jos Prop die met zijn spelers een getuigenis aflegde".

1994

2 juni: première van de schoolvoorstelling "Mirad, een jongen uit Bosnië " van Ad de Bont, in de Swentibold-basisschool in Born. Deze voorstelling beleeft meer dan honderd voorstellingen door heel Limburg en wordt nog steeds - op aanvraag - als een theatrale vertelling opgevoerd
Regie: Peter Stam Spel: Maria Kapteyns, Jos Prop en de uit ex-Joegoeslavië gevluchte Karlo Severdija. 

Uit de pers: 
Limburgs Dagblad: "Jeugd luistert ademloos naar verhaal vluchteling"
D.L.: "Mirad kweekt begrip voor vluchtelingen". 
L.D.: "Toneelstuk Mirad indrukwekkend"

14 oktober: première van de derde SAS-productie: "Avondrood", een tekst van het Werkteater uit Amsterdam, over oude mensen in een verzorgingstehuis. Deze voorstelling wordt in het Limburgs opgevoerd. Van deze voorstelling geeft de groep tien uitvoeringen in de parochiezalen van het Land van Swentibold.
Regie: Jos Prop Spel: Elma Daniëls, Mien Gelissen, Ien Hennekens, Miep Knoops, Tilly van der Kooy, Diana Maassen, Wil Nakken, Cyriel Niël, Pierre Simons en Norbert Verboeket. 

Uit de pers: 
Limburgs Dagblad: " De voorstelling staat als een huis. Door de overtuiging waarmee het stuk werd gebracht vergeet de toeschouwer dat hij in een (dorps)zaal zit". 
De Limburger: "De manier waarop de bewogen en bevlogen acteurs het spel vormgaven, was niet alleen van uitzonderlijke kwaliteit, maar ook adembenemend. Ik had dan ook niet zelden een brok in de keel en voelde mij als het ware onder hypnose".

1995

Naast de voorstellingen "Mirad, een jongen uit Bosnië" en "Avondrood", die nog worden doorgespeeld, gaat in april in de schouwburg van Heerlen de voorstelling "De Contrabas" in première. Een monoloog over een aan de drank geraakte contrabassist die smoorverliefd is op een sopraan. Deze uitvoering is een coproductie tussen SAS, de Heerlense schouwburg en toneelgroep Tong uit Geleen. Ook deze voorstelling beleeft, naast een serie uitvoeringen in de Heerlense schouwburg, diverse opvoeringen in het thuisland van SAS, het Land van Swentibold. 
Auteur: Patrick Süsskind | Regie: Jos Prop | Spel: Max de Bruin.

Uit de pers: 
Limburgs Dagblad: "Fascinerend spel. […]Max de Bruin speelt deze rol alsof ze voor hem werd geschreven. De prachtige tekst, zo meeslepend gebracht, blijft lang nawerken".

1996

Op 5 oktober gaat "Crême au beurre" in première in Theater Klein Carré in Sittard, in de regie van Kirsten Prop. Met dit stuk studeert de regisseur af aan de toneelacademie van Maastricht. De tekst van Kathelijne Damen is door Ger Bertholet in het Limburgs vertaald. 
In Crême au beurre brengen twee hartsvriendinnen hun middagen door in een danscafé, in de hoop daar de man van hun dromen te ontmoeten. Ook dit stuk wordt meerdere malen in de regio opgevoerd.
Spel: Elma Daniëls, Ine Ottenheym en Jos Slangen.

Uit de pers: 
L.D.: " Crême au beurre […] werd met bewonderenswaardige bravoure op de planken gezet door acteurs van Theatergroep SAS. [….] Elma Daniëls en Ine Ottenheym spelen hun rol vijf kwartier lang genuanceerd uit". 
D.L.: "Wie een productie van theatergroep SAS bezoekt verwacht iets bijzonders. […] Het stuk wordt gespeeld door Elma Daniëls, Ine Ottenheym en Jos Slangen, topacteurs uit de regionale amateurtoneelwereld".

Ook wordt in 1996 een nieuw, tweede deel van de tekst "Mirad, een jongen uit Bosniê" tientallen malen opgevoerd. 
Tekst: Ad de Bont | Regie: Peter Stam | Spel: Maria Kapteyns en Karlo Severdija.

Uit de pers: 
L.D.: "Gruwelen in sobere beelden. Beter dan welk krantenartikel ook brengen Karlo Severdija en Maria Kapteyns […] over wat oorlog voor een mens betekent. [..] Pas als de laatste woorden van de spelers voldoende verwerkt zijn, klappen de toeschouwers hun machteloosheid van zich af".


uit: Schrijf me in het zand


uit: Avondrood


uit: De Contrabas


uit: Crême au beurre


uit: Mirad, deel 2