Historie 2007-2010

Historie 2007-2010
 

2007

Op 15 april geven SAS en Multimedia Studio Janssen, in de studio van laatstgenoemde, een presentatiemiddag van de op video opgenomen liederen van de Maaskanters (van Maastricht tot Roermond). Vele ouderen geven acte de présence en nemen hun eigen zangprestaties op DVD mee naar huis. 
7 oktober speelt SAS in Hasselt twee voorstellingen van de toneelmonoloog "Veldeke". Deze dialectsolo is van de hand van Paul Weelen en wordt in de regie van Jos Prop, in de vorm van een reading, gebracht door Cor Bastiaans. Met muzikale medewerking van Wiel Hamers op de piano en Jeu Peters op de gitaar. Op 14 oktober wordt deze solovoorstelling nog eens opgevoerd op de LiLiLidag in het CK-theater in Roermond. 
Ook blijft SAS de zangvoorstelling "Euver koempels, koele en kaole" nog steeds zingen. Viermaal dit jaar. In Grevenbicht (2x), Stein en Beek. 
Op 20 oktober gaat in theater De Karroessèl in Geleen het nieuwe liederenprogramma in het dialect "´t Wônjer van ´t laeve" in première, opnieuw o.l.v. dirigent en arrangeur Rob Hodzelmans. Naast de première-uitvoering wordt dit muzikale programma ook nog opgevoerd in Geulle, Born, Limbricht, Grevenbicht en Gronsveld.

Ondertussen wordt er enthousiast verder gerepeteerd aan het nieuwe SASstuk Rosalie Niemand, dat volgend jaar in première moet gaan.

2008

Dit jaar staat overwegend in het teken van de nieuwe toneelvoorstelling "Rosalie Niemand" over het leven van een Belgische mevrouw die vijftig jaar van haar leven opgesloten heeft gezeten in instellingen, psychiatrische klinieken en inrichtingen. Onder het regiem van een trio nonnen heeft ze daar van geestelijke en lichamelijke martelingen te lijden gehad. Dit waargebeurde verhaal is opgetekend naar het leven van Liliane Stijnen (geboren 1932 in Brussel). SAS speelt deze monoloog (overwegend) in huiskamers. 
Tekst: Jan de Vuyst | Regie: Jos Prop | Spel: Titia Brassé | Muziek: Wiebe de Vries (gitaar). 
Premièredata 1,2 en 3 maart in Multimedia studio Janssen, Stein. De première en vele latere uitvoeringen worden door mevrouw Stijnen persoonlijk bijgewoond. 
Naast de drukke toneelagenda worden de beide liederenprogramma´s doorlopend, regelmatig op diverse podia in Limburg gezongen.

Uit de pers: 
L.D.: "Excellent melodrama in de woonkamer. [….] SAS heeft er een aangrijpend, markant en meeslepend stuk van weten te maken."

2009

Theater- & Zanggroep SAS presenteert zich dit jaar op vier verschillende fronten. De huiskamervoorstelling ROSALIE NIEMAND draait voor het tweede jaar op volle toeren en krijgt zelfs uitnodigingen uit de provincie Overijssel (Nijmegen) en uit Vlaanderen (Antwerpen, Mechelen, Leuven en Oostende). Die eer valt de zanggroep niet ten deel omdat die in beide theaterproducties liederen zingt in het Limburgs dialect en daarmee de taalgrens als gebiedsafbakening moet erkennen. 
De intieme vertelvoorstelling MIRAD, EEN JONGEN UIT BOSNIË (schrijver: Ad de Bont) die de groep in de Jaren Negentig van de vorige eeuw meer dan honderd maal speelde, wordt in de vorm van een reading opnieuw op het repertoire genomen. Dit stuk werd dit jaar bij de verkiezing van Het Beste Stuk Aller Tijden, een enquête onder de lezers van het professionele theatervakblad TM, uitgeroepen tot Beste Nederlandse toneeltekst uit de geschiedenis van het theater. Vandaar dat SAS gemeend heeft de toeschouwers opnieuw kennis te laten maken met deze aangrijpende theatertekst.

Daarnaast bleef de zanggroep haar beide liederenprogramma's door de hele provincie heen zingen.
In totaal gaf Theatergroep SAS met haar vier producties dit jaar meer dan zestig voorstellingen.

Er vindt opnieuw een bestuurswisseling plaats. Het gezelschap stelt het op prijs wanneer de bestuursleden wekelijks op de repetitievloer aanwezig en aanspreekbaar zijn. Die wens wordt gehonoreerd.
De nieuwe bestuurssamenstelling luidt:
Voorzitter: Jos Slangen
Secretaris/penningmeester: Jos Prop
Bestuurslid: Nicolle de Vos.

2010

Dit jaar heeft Theater- & Zanggroep SAS met haar vier voorstellingen meer dan veertig uitvoeringen gegeven. Dat betekent dat het voltallig ensemble en de gastspelers een jaar lang gemiddeld één voorstelling per week hebben gespeeld.


uit: wônjer van 't laeve


uit: Rosalie Niemand


uit: Mirad, deel 2