Historie 2002-2006

Historie 2002-2006
 

2002

December: Première dialectliederenprogramma "Euver koempels, koele en kaole" o.l.v dirigent Rob Hodzelmans in Theater KC 138 te Sittard.

2003

Het liederenprogramma over de mijnwerkers wordt vele malen gezongen. Het aantal zangers en zangeressen groeit aan tot: 18. De laatste voorstellingen van "´t Iësjte wônjer van´t kiendje Jezus" worden gespeeld in Grevenbicht en Heerlen (Lexortheater)

2004

Het programma met de mijnwerkersliederen wordt 12 maal opgevoerd. Ook worden er doorlopend nieuwe liederen ingestudeerd.

2005

De mijnwerkersliederen worden vijftien maal in Limburg gezongen.

2006

Na diverse omzwervingen, via Theater KC 138 (dat gesloten werd), Parochiehuis Neerbeek en café Kerkzicht in Overhoven-Sittard, krijgt SAS in maart gastvrij onderdak in café De Sjoester in Born. Deze repetitieruimte voldoet aan de eisen die de groep nodig heeft om haar theatraal-muzikale programma´s op een behoorlijke manier te kunnen instuderen. 
De belangstelling van potentiële zangers en zangeressen wordt zo groot dat SAS het aantal meezingende leden maximeert tot 20. 
In november en december maakt SAS i.s.m. Multimediastudio Janssen uit Stein video-opnames van oude mensen die in het stroomgebied van de Maas wonen en nog liedjes van vroeger weten te zingen. Dit DVD-programma krijgt de titel "Van oude mensen en liedjes die niet voorbij mogen gaan". SAS-zangeres en muzikant Ien Hennekens reist, samen met enkele cameramensen van de internetzender TV-Docuz, de regio af om de oudjes op de tonen van haar accordeon de bijna vergeten liedjes te laten zingen. 
De coproducenten beogen met dit programma:

  • archivering van oude liedjes uit het Maasland.
  • uitzending van een keuze uit de liedjes op internet-TV-Docuz.
  • een DVD-presentatie voor de meewerkende bejaarde zangers en zangeressen.

Ook wordt de toneelpoot van SAS opnieuw tot leven gewekt. In november wordt begonnen met de repetities voor het stuk "Rosalie Niemand" van Jan de Vuyst, naar het boek van Elisabeth Marain.


uit: Euver koempels, koele en kaole