Mirad

MIRAD, een jongen uit Bosnië

Dit verteltheaterstuk van Ad de Bont gaat over de veertienjarige jongen Mirad die, vanwege de oorlog, uit zijn land (Joegoslavië) is moeten vluchten.
Van deze tekst gaf SAS in het midden van de Jaren Negentig van de vorige eeuw meer dan honderd voorstellingen.
De media kopten destijds: “Toneelstuk Mirad indrukwekkend” en vervolgden met de mededeling dat het publiek “ademloos luisterde naar het verhaal over de vluchteling Mirad”.
Want daar gaat deze tekst over. Over de veertienjarige jongen Mirad die, vanwege de oorlog, uit zijn land (Joegoslavië) is moeten vluchten. Zijn belevenissen worden in het stuk verteld door zijn oom en tante.
Regisseur Peter Stam heeft destijds met een minimum aan theatrale middelen een maximaal dramatisch effect weten te bereiken.
Het aangrijpende stuk, dat geschikt is voor iedereen vanaf 12 jaar, beroert, raakt en snijdt door je ziel.
Enkele jaren geleden werd het script door de lezers van het professionele Nederlandse Theatertijdschrift als beste Nederlandse toneeltekst Aller Tijden op een vierde plaats gezet, achter grote wereldschrijvers als Beckett, Albee en Shakespeare.
Naast de voortdurende actualiteitswaarde (want oorlogen houden helaas nooit op) is die uitverkiezing een reden waarom SAS het stuk opnieuw heeft opgepakt en het in de vorm van een reading (d.w.z. met het tekstboek binnen handbereik) opvoert.
Deze reading is geschikt voor huiskamers, kleine theaters, scholen, instellingen, vredes-organisaties en intieme bijeenkomsten. En nog steeds blijkt de voorstelling - gezien de huidige volksverhuizing van vluchtelingen en asielzoekers - hoogst actueel. Zie daarvoor onderstaande email-reacties van o.a. de organisatie voor de jaarlijkse nationale 4 &5 mei activiteit Bevrijdingspop Haarlem 2017, die de beide spelers uitnodigde om het stuk begin februari 2017 in de Toneelschuur aldaar op te voeren. "Beste Jos en Maria, wat was het een succes gisteren. Ik heb alleen maar mooie woorden gehoord en veel complimenten over het stuk. Deze breng ik jullie graag over. Heel hartelijk dank nogmaals voor jullie indrukwekkende spel.Ik ben er nog steeds vol van".En de adviseur van het Kabinet van de Commissaris van de Koning in Noord-Holland liet aan de organisatoren weten: "Het toneelstuk was prachtig [..] De gedeputeerde was onder de indruk van de scherpheid van de jongeren in de vragen nav het toneelstuk".

Titel: Mirad een jongen uit Bosnië 

Tekst: Ad de Bont
Spelers: Maria Kapteyns en Jos Prop 
Regie: Peter Stam

 


uit: Mirad, deel 2